Tidiga graviditetstecken – 10 gravid symtom om du är gravid

När man vill bli gravid så finns det en del graviditetstecken som man kan hålla koll på för att veta om man är gravid. De graviditetssymtom man tidigt kan känna är dock inte helt hundraprocentiga så för att vara helt säker så bör du använda dig av ett graviditetstest.

Vårt graviditetstest: Testa supertidigt, indikerar redan 5 dagar före förväntad mens

 

Viktigt angående gravid symtom

När man vill bli gravid är det lätt att man letar efter symtom eller tecken som styrker att man är gravid. Tidiga graviditetstecken såsom illamående och molvärk behöver dock inte betyda att du är gravid. Det är viktigt att du som vill bli gravid är medveten om att du kan vara gravid helt utan att ha några symtom. Du kan också känna symtom, men ändå inte vara gravid och du känna symtom och vara gravid. Försök att inte gissa och att stressa upp dig över önskan att bli gravid. Låt det ta tid och när mensen uteblivit så ta ett graviditetstest.

 

11 gravid symtom och tidiga graviditetstecken

Om du misstänker att du är gravid så har du här ett antal tidiga tecken som du ska hålla utkik efter. 

 1. Molvärk. En molande känsla kan vara ett tecken på att du är gravid. Det kan dock även vara ett tecken på att du ska ha mens.

 2. Illamående och/eller yrsel. Redan tidigt i graviditeten kan du känna av illamående om du är gravid. Ibland med kräkningar och ibland utan. Det är inte ovanligt att detta håller i sig under hela den första trimestern.

 3. Humörsvängningar. Hormonerna åker ofta bergochdalbana när man blir gravid vilket kan göra en person känsligare än normalt. Detta kan yttra sig både som gråtattacker och i ren irritation.

 4. Förändringar i brösten. När du blir gravid är det vanligt att brösten blir spända och både bröst och bröstvårtor kan bli väldigt känsliga. Blodkärlen på dina bröst kan också bli synligare och bröstvårtorna kan mörkna.

 5. Mensen uteblir. Ett av de mer säkrare tecknen på att man är gravid är att mensen inte kommer när den är förväntat. Du kan dock ha en liten blödning trots att du blivit gravid.

 6. Förändrat smak- och luktsinne. Vissa säger att de upplevt förändringar i sina sinnesuppfattningar när de blivit gravida.

 7. Trötthet. Ett av de tidigare tecknet och symtomet på graviditet som ofta visar sig är trötthet, till följd av ökade nivåer av progesteron i kroppen.

 8. Känsla av hunger. Tidigt i graviditeten är det vanligt att man blir extra hungrig, även om man inte behöver äta speciellt mycket mer än tidigare. Sötsuget och sug efter kolhydrater är framförallt vanligt.

 9. Svullen mage. När hormonerna förändras i kroppen vid en graviditet är det vanligt att man blir svullen och uppblåst i magen. Du kan också bli gasig och uppleva att du behöver fisa mer än vanligt.

 10. Ökat behov av att kissa. Redan tidigt i graviditeten kan man bli mer kissnödig än tidigare och behöva gå på toaletten oftare.

 11. Förstoppning. Ett symtom på graviditet är att magen arbetar långsammare, vilket kan leda till förstoppning. Redan innan du är gravid så kan du se över din kost så att den innehåller gott om fiber.

   Fler symtom på graviditet kan du hitta på Babyhjälp.se

När kan man känna av tidiga tecken på graviditet

Om och när man känner av symtom eller tecken på att man är gravid är högst individuellt. Ofta påminner de om de tecken som även kommer inför mensen. Om du känner av tidiga graviditetstecken så är det sannolikt att de dyker upp några dagar efter tidpunkten för den förväntade ägglossningen.

Läs även: hitta din ägglossningskalender samt om tecken på ägglossning. 

Här kan du köpa graviditetstest eller ägglossningstest.