Ägglossningskalender

Med en ägglossningskalender kan du schemalägga och räkna ut när du har din nästa ägglossning. En ägglossning är när äggceller lossnar från äggstocken. Det är när ägget förflyttar sig genom äggledaren mot livmodern som befruktningen kan ske. Därför är det viktigt att ha koll på sin ägglossning om man lättare vill bli gravid.

 

Ägglossningskalender

När du planerar att bli gravid så bör du ha samlag dagen innan ägglossningen alternativt på dagen för ägglossningen. Syftet med en ägglossningskalender är att i förväg tala om för dig när din nästa ägglossning är så att du kan säkerställa att spermier finns tillgängligt precis vid denna tidpunkt. Ägget går att befrukta i ungefär ett dygn, vilket är en period som kan tyckas kort. Viktigt är därför att säkerställa att spermier finns tillgängligt när ägget finns där. 

 

När har jag ägglossning

Genom att veta när du har ägglossning kan du hitta dina fertila dagar. Människor har normalt ägglossning cirka två veckor (14 dagar) innan menstruationen. För att veta när detta är så måste du känna till längden på din menscykel. Ofta är den cirka 28 dagar men det kan variera med flera dagar. Ibland är den också oregelbunden, vilket gör det svårt att veta när man har ägglossning.

Ägglossningstest hjälper dig att hitta din ägglossning --> köp ägglossningstest

 

Hur använder jag en ägglossningskalender

När du räknat ut när du har ägglossning så bör du försöka ha samlag dagen innan och på den dag du har ägglossning. Allra störst chans att bli gravid har du mellan 9 och 12 timmar före ägglossning.

 

Använd ett ägglossningstest

Ett ägglossningstest kan hjälpa dig att ta resa på när du har ägglossning och på så sätt fylla i frågetecknen i din ägglossningskalender. Normalt använder man 5-7 ägglossningstest per cykel. Ägglossningstesterna reagerar när det kommer i kontakt med hormonet LH (luteiniserande hormon) som börjar utsöndras, eller "stegra", 24 till 36 timmar före ägglossning. Genom att hitta detta så vet du när ägglossningen kommer.

Här kan du köpa våra ägglossningstest.

Babyhjälp.se hittar du även ett bra verktyg för att räkna ut din ägglossning.