När kan man ta graviditetstest?

Ett graviditetstest som görs hemma kan normalt sett visa resultat cirka två veckor efter befruktning. Det vill säga, dagen som nästa mens borde inträffa efter ägglossningen. Det är alltid rekommenderat att man tar ett graviditetstest när mensen uteblir efter samlag.

Det är möjligt att vara gravid även om det första graviditetstestet visar negativt resultat. Det kan vara så att kroppen inte börjat tillverka det hormon som testet reagerar på. Om mensen inte inträffar under de närmaste dagarna bör man därför ta ett nytt graviditetstest fem till sju dagar efter det första testet visar negativt. Vill du testa så tidigt som möjligt så har vi nu extra känsliga tester; Testa tidigt. Om du inte vet när mensen ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning.

 

När kan man tidigast ta ett graviditetstest?

Idag finns det graviditetstester av varianten ”testa tidigt” graviditetstest, dvs att testet indikerar redan 5 dagar före förväntad mens. Kort efter att befruktningen har ägt rum börjar produktionen av graviditetshormonet hCG (som är en förkortning av Humant Choriogonadotropin). Det krävs minimum 10 mIU/ml hCG för att kunna påvisa en graviditet och denna typ av graviditetstest ska uppfylla alla krav på att kunna känna av dessa låga halter. 

 

När på dagen ska man ta graviditetstestet?

Du bör ta graviditetstestet när konsentrationen av hormonet hCG är så hög som möjligt. Morgonurinen är bäst att använda vid ett graviditetstest just för att konsentrationen då är högre. Att använda morgonurinet är viktigast under tidig gravidietet. När du väl passerat perioden då du skulle haft mens, så går det bra att ta testet när som helst under dygnet.  

 

Vad händer när man tar graviditetstestet?

Direkt efter mens börjar ett ägg mogna i äggstockarna. Omkring två veckor före nästa mens så inträffar ägglossningen. Då vandrar det mognade ägget ner i äggledaren, där det kan bli befruktat under de närmaste 24 timmarna. Samlag under denna dag och dagen innan ger bästa möjliga chans för att bli gravid.

När ett ägg befruktas förflyttar det sig ner och fäster sig vid slemhinnan i livmodern. Några dagar efter att befruktningen sker börjar kroppen producera hormonet hCG (humant choriongonadotropin). Det här hormonet sätter bland annat igång en ökad produktion av gulkroppshormon och östrogen, vilka är nödvändiga för bildandet av moderkakan.

De allra flesta graviditetstest ger svar på om det finns hCG urinen. Våra tester kollar specifikt efter beta-hCG, en variant som bara utsöndras vid befruktning, för att undvika falska positiva svar. Hormonet kan synas i urinen tio till tolv dagar efter befruktning. För att få svar tidigare går det göra blodprov på sjukhuset, som kan ge svar redan sex dagar efter befruktning.

 

Hur tar man graviditetstest?

De vanligaste graviditetstesten kommer i form av teststickor, -kassetter eller -stavar som reagerar på hormonet hCG i urin. Innan man gör testet är det viktigt att bipacksedeln läses noggrant. Där får man veta hur man tar graviditetstestet och hur man läser resultatet.

De olika graviditetstesterna kan ha olika känslighet. Därför kan vissa tester visa resultat något tidigare än andra. Dagens tester är mycket pålitliga och visar resultat med 99.5 procents säkerhet.

Nu vet du när man kan ta graviditetstest. 

 

Omnämnda produkter & kategorier

  1. Graviditetstest
  2. Tento graviditetstest testa tidigt
  3. Clearblue testa tidigt