När kan man bli gravid?

Om du har samlag utan att använda preventivmedel kan du bli gravid under hela din menstruationscykel. Du kan alltså inte räkna med en säker tid i månaden då du kan ha samlag utan preventivmedel och inte bli gravid. Det finns tillfällen i din menstruationscykel när du har störst chans att bli gravid och detta är under din ägglossning.

Läs mer om ägglossning här eller gå till sidan med alla våra ägglossningstest

 

När kan man inte bli gravid?


För att bli gravid krävs det att ägget blir befruktat av spermier. Du har störst chans att bli gravid mellan slutet av tonåren och slutet av 20 årsåldern. Efter 30 års ålder börjar fertiliteten, alltså förmågan att bli gravid att minska. Efter 45 års ålder har fertiliteten minskat så pass mycket att det är osannolikt att bli gravid naturligt för de flesta kvinnor. För att ta reda på när du är fertil kan du ta ett ägglossningstest. 


När är det störst chans att man blir gravid?


När man försöker att bli gravid så har man största chans att bli det under den del av cykeln då du har din ägglossning. En menstruationscykel är vanligtvis  28 dagar och ägglossning sker vanligtvis dag 14. Eftersom menstruationscykeln kan variera från person till person så kan tiden för ägglossning variera, men man kan räkna med ägglossning fyra dagar före eller fyra dagar efter cykelns mittpunkt. 

Hur hittar jag dagarna när man kan bli gravid?


Utifrån din menscykel och antal dagar i cykeln kan du hitta dagarna du kan bli gravid. Kroppstemperaturen som vanligtvis höjs under tiden du har ägglossning avslöjar också när du kan bli gravid. Ett vanligt sätt är också att hitta när man kan bli gravid med hjälp av ägglossningstest. Ägglossningstestet reagerar på mängden luteiniserande hormon (LH-hormon) i urinen som vid ägglossning ökar rejält.

Hur snabbt kan man bli gravid om man försöker?


För de flesta tar det tid att bli gravid. Rent statistiskt kan du dock bli gravid redan vid nästa ägglossning. När du kan bli gravid avgörs av många olika faktorer, så som alkoholvanor, över/undervikt och ålder. Det spelar också roll hur ofta du har samlag. De flesta kan bli gravida inom sex månader till ett år. 


Kan man bli gravid när man har mens?


När man har mens kan man med störst sannolikhet inte bli gravid då mensen sker som en följd av att det obefruktade ägget lämnar kroppen. Det finns dock en chans att man blir gravid om man har oskyddat samlag under mensen, då spermier kan överleva i äggledaren eller livmodern i upp till fem dagar och befrukta ägget efter mensen.
 

Ägglossningstest avslöjar när man kan bli gravid


Ett ägglossningstest svarar på frågan ”När kan man bli gravid?”. Testet avslöjar svaret med hjälp av att mäta mängden luteiniserande hormon i urinen och på så sätt kan det visa när man kan bli gravid. Det finns flera olika typer av ägglossningstest du själv enkelt kan genomföra hemma. Med hjälp av ett ägglossningstest kan du enkelt upptäckta dagen för ägglossning. Sticka, stav, kassett eller digitalt ägglossningstest är de olika typer av ägglossningstest vi erbjuder på Testlagret. Alla ägglossningstest är enkla att använda hemma och kommer med en instruktionsmanual.