Ägglossning

Ägglossning inträffar när ett ägg frigörs från din äggstock. När ägget släpps finns det en chans att det befruktas av spermier. Om denna befruktning sker kan ägget ta sig till livmodern där det utvecklas till en graviditet. Genom att ha koll på hur din ägglossning fungerar kan det hjälpa dig att uppnå eller att förhindra en graviditet. 
 
 

Fakta ägglossning 

 
Det är möjligt att ha ägglossning utan att få sin mens - ägglossning inträffar innan mensen. En kvinnas vikt är en av många faktorer som kan påverka ägglossningen. Undervikt och övervikt är båda faktorer som spelar in för att ägglossningen inte fungerar som den ska. De flesta kvinnor har sin ägglossning 14 dagar före menstruation. Att ha samlag ett par dagar före ägglossning kan vara bra om man vill bli gravid då spermier kan överleva inuti kroppen i några dagar.

 

Hitta din ägglossning  

 
En menstruationscykel är vanligtvis  28 dagar och ägglossning sker vanligtvis dag 14. Eftersom menstruationscykeln kan variera från person till person så kan tiden för ägglossning variera, men man kan räkna med ägglossning fyra dagar före eller fyra dagar efter cykelns mittpunkt. Med hjälp av ett ägglossningstest kan du lättare hitta din ägglossning.

 

Ägglossning och ägglossningstest  

 
Ett ägglossningstest hjälper dig att identifiera när du har störst chans att bli gravid om du har samlag. Ägglossningstester fungerar genom att identifiera ökningen av luteiniserande hormon som stiger vid ägglossning. För att testa ägglossningen kan du urinera på testpinnen eller urinera i en kopp och placera pinnen i urinen. Resultaten är vanligtvis tillgängliga på cirka 5 minuter. Ägglossningen sker runt dag 14 i din menstruationscykel, så du kan börja testa dig för ägglossning några dagar innan för att inte missa den. Du kan bli gravid om du har samlag runt denna tid då sperma kan överleva i kroppen upp till 5 dagar. 
 
Det finns ingen fel eller rätt tid på dagen för att testa ägglossningen. Vissa kvinnor föredrar att testa urinen på morgonen, medan andra testar den på eftermiddagen eller kvällen. Oavsett vilken tid du väljer, se till att testa vid samma tid varje dag. Tänk på att vätska kan späda ut mängden luteiniserande hormon (LH) i urinen. Om detta skulle ske kan det se ut som om du inte har ägglossning fast du faktiskt har det. Så försök begränsa ditt intag av vätska cirka 2 timmar före du testar dig. Många föredrar att använda sig av ett ägglossningtest direkt när de vaknar.